Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 15. AIR AROUND US - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 15. AIR AROUND US

Solutions 15. AIR AROUND US - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 15. AIR AROUND US - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 15. AIR AROUND US - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 6 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 15. AIR AROUND US available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find Science solution Class 6 Chapter 15. AIR AROUND US

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 15. AIR AROUND US Class 6
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 15 Science class 6

Exercise (NCERT Text Book) class 6 Science Chapter 15. AIR AROUND US

15. AIR AROUND US

| Exercise (NCERT Text Book) |

Solutions 15. AIR AROUND US - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study


15. AIR AROUND US 


Exercise: 

Q1. What is the composition of air?

Ans: The air contains nitrogen 79%, oxygen 21%, carbon dioxide 1%, some other gass, water vapour. Air also contains dust particles and smoke.  

Q2. Which gas in the atmosphere is essential for respiration?

Ans: Oxygen is the gas, which is  essential for respiration.

Q3. How will you prove that air supports burning?

Ans: When we light a  candle in a tub with some filled water and also cover the candle with inverted glass. We observe that the candle blows out after burning for some time, and the water level inside the inverted glass rises up to some
extent. The air component, oxygen is used in burning, so remains space is occupied by water and it rises up. This shows that air support burning. 

Q4. How will you show that air is dissolved in water?

Ans: When water is boiled in a pan, we notice that some  bubbles form around the inner surface of the pan. It means air is dissolving in water. 

Q5. Why does a lump of cotton wool shrink in water?

Ans: A lump of cotton wool shrinks when immersed in water. This is because air present in the cotton wool escapes. Thus, the volume of the cotton wool decreases.

Q6. The layer of air around the earth is known as ___________.

Ans: The layer of air around the earth is known as atmosphere.

Q7. The component of air used by green plants to make their food, is ______.

Ans: The component of air used by green plants to make their food, is carbon dioxide.

Q8. List five activities that are possible due to the presence of air.

Ans: 

(i) Respiration

(ii) Burning

(iii) Photosynthesis

(vi) Flying of kites

(v) Movement of sailing yachts, gliders, parachutes, airplanes

(vi) Generation of electricity by windmills

Q9. How do plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere?

Ans: All animals do respiration and they release carbon dioxide in the atmosphere and take oxygen during this process whereas, plants utilise carbon dioxide in the process of photosynthesis and release oxygen. Here we see that gaseous exchanges take place among animals and plants. 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books