Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 6. Rural Administration - NCERT Exercise | Class 6 Civics - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Civics ⇒ Chapter 6. Rural Administration

Solutions Chapter 6. Rural Administration - NCERT Exercise | Class 6 Civics - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 6. Rural Administration - NCERT Exercise | Class 6 Civics - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions Chapter 6. Rural Administration - NCERT Exercise | Class 6 Civics - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 6 ncert solutions maths and Civics solved exercise chapter Chapter 6. Rural Administration available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find Civics solution Class 6 Chapter Chapter 6. Rural Administration

  • All Chapter review quick revision notes for chapter Chapter 6. Rural Administration Class 6
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 6 Civics class 6

NCERT Exercise class 6 Civics Chapter Chapter 6. Rural Administration

Chapter 6. Rural Administration

| NCERT Exercise |

Solutions Chapter 6. Rural Administration - NCERT Exercise | Class 6 Civics - Toppers Study


Q1. What is the work of the police?

Answer: The police maintain law and order to establish peace in the society. By doing this, the police provide security to the general public.

Q2. List two things that the work of a Patwari includes.

Answer: 

(i) Patwari measures land and keeps land records.

(ii) He organises the collection of land revenue from the farmers and provides information to the government about the crops grown in the area.

Q3. What is the work of a Tehsildar?

Answer: 

A Tehsildar has to hear the disputes. He also supervises the work of the Patwari and ensures that records are properly kept and land revenue is collected. They make sure that the farmers can easily obtain a copy of their record, students can obtain their caste certificates etc.

Q4. What issue is the poem trying to raise? Do you think this is an important issue? Why?

Answer: 

The poem raises the issue of rights for a girl child. A girl should be treated equally in society. She should be given the same right as a male child is given. Inheritance in the paternal properties should be equally divided among all the members without any consideration of boy or girl. Dowry is not a compensation to a girl child. It should be abolished. This poem raises a very justified issue.

Q5. ‘In what ways are the work of the Panchayat, that you read about in the previous chapter, and the work of the Patwari related to each other?

Answer: 

The Patwari organises the collection of land revenue from the farmers and provide information to the government about the crops grown in the area. With this the Panchayat finalises its strategies regarding development. It can assess the resources and planning.

Q6. Visit a police station and find out the work that the police have to do to prevent crime and maintain law and order in their area especially during festivals, public meetings etc.

Answer: 

During festivals, public meetings, etc. the police become more active in order to control crime and maintain law and order. CC TV cameras are installed in the area at different places to keep watch on the activities of the people. To control the mob they barricade the area. Police personnels are deployed. Some information booths are also installed. Proper lighting is also made.

Q7. Who is in-charge of all the police stations in a district? Find out

Answer: 

The Superintendent of Police (SP) is in-charge of all the police stations in a district.

Q8. How do women benefit under the new law? ,

Answer:

 Under the new law sons, daughters and their mothers can get an equal share in the land. This law will benefit a large number of women. Now, if ever has a problem women can always depend upon their share of land or property.

Q9. In your neighbourhood are there women who own property? How did they acquire it?

Answer:

 There is one woman in my neighbourhood who own property. She acquired a part of this property from her paternal side and the rest with her own labour and hard work.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.