Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 1. What, Where, How and When - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ History ⇒ Chapter 1. What, Where, How and When

Solutions Chapter 1. What, Where, How and When - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 1. What, Where, How and When - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Chapter 1. What, Where, How and When

| NCERT Exercise |

Solutions Chapter 1. What, Where, How and When - NCERT Exercise | Class 6 History - Toppers Study


Let’s recall
Q1. Match the following:

Column I Column II
Narmada Valley The first big kingdom
Magadha Hunting and gathering
Garo hills Cities about 2500 years ago
Indus and its tributaries Early agriculture
Ganga Valley The first cities

Answer:

Column I ColumnII
Narmada Valley Hunting and gathering
Magadha The first big kingdom
Garo hills Early agriculture
Indus and its tributaries Cities about 2500 years ago
Ganga valley The first cities


Q2. List one major difference between manuscripts and inscriptions.

Answer:

Manuscripts inscriptions

The old books written by hands are called manuscripts. They are usally written on plam leaf or on specilly prepared bark of a tree known as birch which grow in the himalays.

Inscriptions are written on hard surfaces such as stone or metals.


Let’s discuss
3. Return to Rasheeda’s question. Can you think of some answers to it?

Answer:

Rasheeda's question was how could anyone known what had happened so many years  ago. there are various ways by which the people can about the past.

(i) The remains left by the early man in the from tools, potter, jewellery ect.

(ii) After man had learnt the art of writing he worte on leaves and  even on hard materials. We have been able t read the scripts of these peple (in many case).  

4. Make a list of all the objects that archaeologists may find. Which of these could be made of stone?

Answer:

The archeaologists study the remains of buildings made of bricks, painting and sculpture. They also dig under the surface of earth to fknd tools, weapons, ports, pans and ornament and coins.

  tools and weapons could have been made of stone. Buildings were also made of stone.      
5. Why do you think ordinary men and women did not generally keep records of what they did?

Answer:

The ordinary men did not keep a reward of what they did beacouse they di,d not known how to read and write. There was specialized class of people called scribes who recorded all the events.

6. Describe at least two ways in which you think the lives of kings would have been different from those of farmers.

Answer: 

The king led a luxurious life. He made all the decision for the society and looked  after their welfare. They led the armies in war.

Farmers: They worked very hard to grow crops for the people. They led an ordinary life, where he could barely fulfill his needs.
Let’s do
7. Find the word crafts persons on page 1. List at least five different crafts that you know about today. Are the crafts persons — (a) men (b) women (c) both men and women?

Answer:

Carfts person are the people who make things at home with simple tools and with the help of family members.

The different carfts are: (a)Spinning and weaving of cloth on handloams, (b) Blacksmiths (c)Pottery making (d) Inely work.

The carfts person can both be men and women. Some carfts like work of blacksmith can be done mainely by men. Some other like pottery making is done men & women.
8. What were the subjects on which books were written in the past? Which of these would you like to read?

Answer:

The book dealt with all kind of subject like religious beliefs and practices, the live of kings medicine and science. In addition there were epics, poems and plays. The most popular eplcs  of india are ramayana and mahabharta. would Ilike to read these two books.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.