Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 2. Nutrition in Animals - Exercise (NCERT Text Book) | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science ⇒ 2. Nutrition in Animals

Solutions 2. Nutrition in Animals - Exercise (NCERT Text Book) | Class 7 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 2. Nutrition in Animals - Exercise (NCERT Text Book) | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

2. Nutrition in Animals

| Exercise (NCERT Text Book) |

Solutions 2. Nutrition in Animals - Exercise (NCERT Text Book) | Class 7 Science - Toppers Study


2. Nutrition in Animals


Q1. Fill in the blanks:

(a) The main steps of digestion in humans are __________, __________, __________, _________ and __________.

Ans: ingestion, digestion, absorption, assimilation, egestion

(b) The largest gland in the human body is __________.

Ans: Liver

(c) The stomach releases hydrochloric acid and ___________ juices which act on food.

Ans: gastric

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called _________.

Ans: Villi.

(e) Amoeba digests its food in the ____________ .

Ans : Food vacules

Q2. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) Digestion of starch starts in the stomach. (T/F)

(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (T/F)

(c) The gall bladder temporarily stores bile. (T/F)

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chewit for some time. (T/F)

Ans:

(a)    F

(b)    T

(c)    T

(d)    T

Q3. Tick ( ) mark the correct answer in each of the following:

(a) Fat is completely digested in the

(i)  stomach  (ii)  mouth    (iii) small intestine   (iv)  large intestine

Ans: (iii) Small intestine

(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(i)  stomach  (ii)   foodpipe  (iii)  small intestine  (iv) large intestine

Ans: (iv) Large intestine

Q4. Match the items of Column I with those given in Column II:

 Column I  Column II
Food components Product(s) of digestion
Carbohydrates Fatty acids and glycerol
Proteins  Sugar
Fats  Amino acids‚Äč

Ans:

Column I Column II
Food components Product(s) of digestion
Carbohydrates Sugar
Proteins Amino acids
Fats Fatty acids and glycerol

Q5. – What are villi? What is their location and function?

Ans:– Many small finger-like outgrowths are situated in the inner walls of small intestine, these are called villi.

Functions: The villi increase the surface area for absorption of the digestive food.

Q6. – Where is the bile produced? Which component of the food does it digest?

Ans:– The bile produced in liver.  It is responsible for complete digestion of fats

Q8. Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Ans: cellulose is a type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans.

(i) Ruminants have a large sac-like structure between the small intestine and large intestine while human have no so.

(ii) The cellulose of the food is digested here by the action of certain bacteria which are not present in humans.

Q9. Why do we get instant energy from glucose?

Ans: Glucose is the simplest form of carbohydrate. It is absorbed very quickly without taking part in any process  and give instant energy to the body.

Q10. Which part of the digestive canal is involved in:

(i) absorption of food ________________.

(ii) chewing of food ________________.

(iii) killing of bacteria ________________.

(iv) complete digestion of food ________________.

(v) formation of faeces ________________.

Ans:

(i) Small Intestine

(ii) Buccal cavity

(iii) Stomach

(iv) Small intestine

(v) Large intestine

Q11. Write one similarity and one difference between the nutrition in amoeba and human beings.

Ans:

Similarity: Both take digestion and use digestive juice to digest food.

Difference: Human need to chew food, whereas in amoeba there is no chewing.

Q12. Match the items of Column I with suitable items in Column II

Column I Column II
(a) Salivary gland (i) Bile juice secretion
(b) Stomach  (ii) Storage of undigested food
(c) Liver (iii) Saliva secretion
(d) Rectum (iv) Acid release
(e) Small intestine (v) Digestion is completed
(f) Large intestine

(vi) Absorption of water

(vii) Release of faeces

Ans: 

Column I Column II
(a) Salivary gland (iii) Saliva secretion
(b) Stomach

(ii) Storage of undigested food

(iv) Acid release

(c) Liver (i) Bile juice secretion
(d) Rectum (vii) Release of faeces
(e) Small intestine (v) Digestion is completed
(f) Large intestine (vi) Absorption of water

                 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science
1. Nutrition in Plants
2. Nutrition in Animals
3. Fibre to Fabric
4. Heat
5. Acids, Bases and Salts
6. Physical and Chemical Changes
7. Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
8. Winds, Storms and Cyclones
9. Soil
10. Respiration in Organisms
11. Transportation in Animals and Plants
12. Reproduction in Plants
13. Motion and Time
14. Electric Current and its Effects
15. Light
16. Water : A Precious Resource
17. Forests: Our Lifeline
18. Wastewater Story

Topper's Study

New Books