Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 5. Acids, Bases and Salts - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science ⇒ 5. Acids, Bases and Salts

Solutions 5. Acids, Bases and Salts - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 5. Acids, Bases and Salts - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 5. Acids, Bases and Salts - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 7 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 5. Acids, Bases and Salts available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find Science solution Class 7 Chapter 5. Acids, Bases and Salts

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 5. Acids, Bases and Salts Class 7
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 5 Science class 7

NCERT Exercise class 7 Science Chapter 5. Acids, Bases and Salts

5. Acids, Bases and Salts

| NCERT Exercise |

Solutions 5. Acids, Bases and Salts - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study


 

Exercise 


Q1. State differences between acids and bases.

Answer:

Acids are sour and turn blue litmus red .Bases are bitter and turn red litmus blue. 

Q2. Ammonia is found in many household products, such as window cleaners. It turns red litmus blue. What is its nature?

Answer:

Basic.

Q3. Name the source from which litmus solution is obtained. What is the use of this solution?

Answer:

Lichens. It is a used as an indicator.

Q4. Is the distilled water acidic/basic/neutral? How would you verify it?

Answer:

Distilled water is neutral. 

Distilled water has no effect on blue as well as red litmus . So,it is neutral.

Q5. Describe the process of neutralisation with the help of an example.

Answer:

The reaction between an acid and base is known as neutrallisation salt and water are produses in this process with the evolution of heat.

Q6. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(i) Nitric acid turn red litmus blue. (T/F)

(ii) Sodium hydroxide turns blue litmus red. (T/F)

(iii) Sodium hydroxide and hydrochloric acid neutralise each other and form salt and water. (T/F)

(iv) Indicator is a substance which shows different colours in acidic and basic solutions. (T/F)

(v) Tooth decay is caused by the presence of a base. (T/F)

Answer:

(i) False (ii) False (iii) True (iv) True (v) False 

Q7. Dorji has a few bottles of soft drink in his restaurant. But, unfortunately, these are not labelled. He has to serve the drinks on the demand of customers. One customer wants acidic drink, another wants basic and third one wants neutral drink. How will Dorji decide which drink is to be served to whom?

Answer:

He can decide by the use of drink turns red litmus blue , it is basic. If it turns blue litmus red,it is acidic. If it does not affect litmus,it is neutral

Q8. Explain why:

(a) An antacid tablet is taken when you suffer from acidity. Keywords Acid Acidic Base Basic Indicator Neutral Neutralisation Salt ACIDS, BASES AND SALTS 57

(b) Calamine solution is applied on the skin when an ant bites.

(c) Factory waste is neutralised before disposing it into the water bodies.

Answer:

(a) Antacids tablet are basic in nature so, they neutralise the effect of excess acid in our stomach.

(b) calamine tablets are basic in nature so, they neutralise the effect excess ant bites.

(c) Factory waste contains acid which can harm, water animal and so, it is neutrallised before dispossing it into the water bodies. 

Q9. Three liquids are given to you. One is hydrochloric acid, another is sodium hydroxide and third is a sugar solution. How will you identify them? You have only turmeric indicator.

Answer:

Samples of the given three liquids are tested by adding a small quantity of turmeric to them. The liquid in which the coiour of turmeric changes from yellow to red ,is a base i.e.,sodium hydroxide solution .Then ,one of them remaining two unidentified solutions is added to it gradually. if the solutions turns yellow again, the added liquid is hydroxide acid.

Q10. Blue litmus paper is dipped in a solution. It remains blue. What is the nature of the solution? Explain.

Answer:

The solution may be neutral or basic. Both types of substance have no effect on blue litmus. 

Q11. Consider the following statements:

(a) Both acids and bases change colour of all indicators.

(b) If an indicator gives a colour change with an acid, it does not give a change with a base.

(c) If an indicator changes colour with a base, it does not change colour with an acid.

(d) Change of colour in an acid and a base depends on the type of the indicator. Which of these statements are correct?

(i) All four  (ii) a and d  (iii) b and c  (iv) only d

Answer:

(iv) only d.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science
1. Nutrition in Plants
2. Nutrition in Animals
3. Fibre to Fabric
4. Heat
5. Acids, Bases and Salts
6. Physical and Chemical Changes
7. Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
8. Winds, Storms and Cyclones
9. Soil
10. Respiration in Organisms
11. Transportation in Animals and Plants
12. Reproduction in Plants
13. Motion and Time
14. Electric Current and its Effects
15. Light
16. Water : A Precious Resource
17. Forests: Our Lifeline
18. Wastewater Story

Topper's Study

New Books