Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 16. Water : A Precious Resource - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science ⇒ 16. Water : A Precious Resource

Solutions 16. Water : A Precious Resource - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 16. Water : A Precious Resource - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

16. Water : A Precious Resource

| NCERT Exercise |

Solutions 16. Water : A Precious Resource - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study


Exercise 


1. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) The freshwater stored in the ground is much more than that present in the rivers and lakes of the world. (T/F)

(b) Water shortage is a problem faced only by people living in rural areas. (T/F)

(c) Water from rivers is the only source for irrigation in the fields. (T/F)

(d) Rain is the ultimate source of water. (T/F)

Answer:

(a) T  (b) F  (c) F  (d) T

2. Explain how groundwater is recharged?

Answer:

The rain water and water from other sources such as river and ponds seeps through the soil and fills the empty spaces and cracks deep below the ground. The process of seeping of water into the ground is called infiltration. The groundwater thus gets recharged by this process.

3. There are ten tubewells in a lane of fifty houses. What could be the long term impact on the water table?

Answer:

The water table will be depleted. Atime will come when table fall below the pipe of tubewells. Water will not be fetched by these any more. 

4. You have been asked to maintain a garden. How will you minimise the use of water?

Answer:

(i) By collecting rain water.

(ii)By using water after bath or washing utensils for watering in the garden.  

5. Explain the factors responsible for the depletion of water lable.

Answer:

(i) Increasing population: Increasing population creates demand for construction of houses, shops, offices, roads and pavements. This decrease the open areas likeparks, and playground.

(ii) Increasing industries: Water is used by all the industries. The number of industries is increasing continously. Water used by most of the industries is drawn from the ground

(iii) Agriculture activities: These irrigation system may suffer from lack of water due to erractic rainfall. Therefore, farmers have to use groundwater for irrigation.  

6. Fill in the blanks with the appropriate answers:

(a) People obtain groundwater through________ and ________.  

(b) Three forms of water are ________, ________ and ________.

(c) The water bearing layer of the earth is ________.

(d) The process of water seepage into the ground is called ________.

Answer:

(a) well and hand pumps (b) solid, liquid and gas (c) acquifer (d) infirltration.

7. Which one of the following is not responsbile for water shortage? 

(i) Rapid growth of industries

(ii) Increasing population

(iii) Heavy rainfall

(iv) Mismanagement of water resources 

Answer:

(iii) Heavy rainfall.

8. Choose the correct opton.

The total water

(i) in the lakes and rivers of the world remains constant.

(ii) under the ground remains constant.

(iii) in the seas and oceans of the world remains constant.

(iv) of the world remains constant.

Answer:

(iv) Of the world remains constant.

9. Make a sketch showing groundwater and water table. Label it.

Answer-

Groundwater and Water lable

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science
1. Nutrition in Plants
2. Nutrition in Animals
3. Fibre to Fabric
4. Heat
5. Acids, Bases and Salts
6. Physical and Chemical Changes
7. Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
8. Winds, Storms and Cyclones
9. Soil
10. Respiration in Organisms
11. Transportation in Animals and Plants
12. Reproduction in Plants
13. Motion and Time
14. Electric Current and its Effects
15. Light
16. Water : A Precious Resource
17. Forests: Our Lifeline
18. Wastewater Story

Topper's Study

New Books