Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 17. Forests: Our Lifeline - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science ⇒ 17. Forests: Our Lifeline

Solutions 17. Forests: Our Lifeline - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 17. Forests: Our Lifeline - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

17. Forests: Our Lifeline

| NCERT Exercise |

Solutions 17. Forests: Our Lifeline - NCERT Exercise | Class 7 Science - Toppers Study


Exercise 


1. Explain how animals dwelling in the forest help it grow and regenerate.

Answer:

Animals help in dispersing seeds of certain plants. The decaying animal dung also privides nutrients to the seedling to grow. This is how animals help the forest to grow and regenerate.  

2. Explain how forests prevent floods.

Answer:

Plants act as a natrual observer of rainwater and allow water to seep slowly to recharge ground water. This is how forest help preventing flood.  

3. What are decomposers? Name any two of them. What do they do in the forest?

Answer:

The micro-organism which convert the dead plants and animals to humus are known as decomposers. Bacteria, mushroom, etc. are and provide nutrient to trees.

4. Explain the role of forest in maintaining the balance between oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.

Answer:

Plants take in carbon-die- oxide and release oxygen in the process of photosynthesis. Thus, they maintain the balance of oxygen and carbon-dioxide in the atmosphere.

5. Explain why there is no waste in a forest.

Answer:

The decomposers decompose the dead organisms. The decomposed matter is absorbed by plants as nutrients. So, there is no waste in forests.

6. List five products we get from forests? Keywords Canopy Crown Decomposers Seed dispersal Soil erosion Understorey Deforestation Humus Regeneration.

Answer:  

Wood, medicine, spice, fodder. and honey.

 

7. Fill in the blank:

(a) The insects, butterflies, honeybees and birds help flowering plants in .

(b) A forest is a purifier of and .

(c) Herbs form the layer in the forest.

(d) The decaying leaves and animal droppings in a forest enrich the .

Answer:

(a) pollination, (b) water, air (c) ground (d) soil.

8. Why should we worry about the conditions and issues related to forests far from us?

Answer:

Forests are very helpful for us. They clean air, play a vital role in water cycle, provide variious items and so on. So, we should worry about the conditions and issues related to forests far from us.  

9. Explain why there is a need of variety of animals and plants in a forest.

Answer:

(i) Variety of animals are necessary for their survival and maintainance of food chain.

(ii) For example: grass is eaten by insects, which in turn, is eaten by frog.

(iii) The frog is consumed by snakes which is eaten by eagles.Thus, it is made a food chain:

 Grass - insects - frog - snake - eagle

Many food chain can be found in the forest. All food chains are linked. If any one food chain is distrubed, It effects other food chains. Every part of the forest is depandet on each other parts. If we remove one component, say trees, all other components would be affected. 

10. In Fig. 17.15, the artist has forgotten to put the labels and directions on the arrows. Mark the directions on the arrows and label the diagram using the following labels: clouds, rain, atmosphere, carbon dioxide, oxygen, plants, animals, soil, roots, water table.

11. Which of the following is not a forest product?

(i) Gum

(ii) Plywood 

(iii) Sealing wax

(iv) Kerosene

Answer:

(iv) Kerosene

12. Which of the following statements is not correct?

(i) Forests protect the soil from erosion.

(ii) Plants and animals in a forest are not depedent on one another.

(iii) Forests influence the climate and water cycle.

(iv) Soil helps forests to grow and regenerate

Answer:

(ii) Plants and animals in a forest are not dependent on one another.

13. Micro-organism act upon the dead plants to produce.

(i) Sand

(ii) Mushroom

(iii)Humus

(iv) Wood

Answer:

(iii) Humus.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ Science
1. Nutrition in Plants
2. Nutrition in Animals
3. Fibre to Fabric
4. Heat
5. Acids, Bases and Salts
6. Physical and Chemical Changes
7. Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate
8. Winds, Storms and Cyclones
9. Soil
10. Respiration in Organisms
11. Transportation in Animals and Plants
12. Reproduction in Plants
13. Motion and Time
14. Electric Current and its Effects
15. Light
16. Water : A Precious Resource
17. Forests: Our Lifeline
18. Wastewater Story

Topper's Study

New Books