Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 9. The Making Of Regional Cultures - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 7th ⇒ History ⇒ Chapter 9. The Making Of Regional Cultures

Solutions Chapter 9. The Making Of Regional Cultures - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 9. The Making Of Regional Cultures - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Chapter 9. The Making Of Regional Cultures

| NCERT Exercise |

Solutions Chapter 9. The Making Of Regional Cultures - NCERT Exercise | Class 7 History - Toppers Study


1. Match the following:
Anantavarman        Kerala
Jagannatha           Bengal
Mahodayapuram      Orissa
Lilatilakam            Kangra
Mangalakavya         Puri
Miniature              Kerala

Answer:

Anantavarman Orissa
Jagannatha Puri 
Mahodayapuram Kerala
Lilatilakam Kerala
Mangalakavya Bengal
Miniature Kangra


2. What is Manipravalam? Name a book written in that language.

Answer:

Manipravalam, literally means "diamond and corals", rafer to the two languages-Sanskrit and the regional language of Kerala. Abook dealing grammar and poetics - Lilatilakam was written in Manipravalam.  
3. Who were the major patrons of Kathak?

Answer:

The Mughal empreors and their nobles, cortiers of Rajasthan and Nawab of Awadh-Wajid Ali Shah were the major patrons of Kathak.
4. What are the important architectural features of the temples of Bengal ?
Answer:

(i) Temples were usally built on a square platform.                                (ii) Temples are copied the double-roofed structure of the thatched huts.          (iii) Initially, local dieties were worshiped in Thatched huts in villages.                 
5. Why did minstrels proclaim the achievements of heroes?

Answer:

(i) Preserve their memories.                                                      (ii) Inspire other to follow their example.  
6. Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?

Answer:

Rulers aboted many methods to preserve their achivements, such as, minstrels singing their heroic stories, painting inscriptions, historical worth, donation to temples, etc.,while ordinary people did not do anything to preserve the records of their heroic deeds. 
7. Why did conquerors try to control the temple ofJagannatha at Puri?

Answer:

(i) The Temples of Jagannatha at puri excreted authority in social and political matters over the people of Orisa.                                                (ii) All those who conquered Orissa, such as Mughals, Marathas and Britishers, attempted to gain control over the temple.                                       (iii) They felt that this would make their rule acceptable to the local people.    
8. Why were temples built in Bengal?

Answer:

The temple builders of Bengal wanted to demonstrate their power and proclain thier piety. Therefore, they built temples. 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.