Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 2. Microorganisms : Friend And Foe

Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 8 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe available and this helps in upcoming exams 2023-2024.

You can Find Science solution Class 8 Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe Class 8
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 8 Science
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 8 Science
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 2 Science class 8

Additional Questions With Solutions class 8 Science Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study
  • Class 8 Ncert Solutions
  • Solution Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe Class 8
  • Solutions Class 8
  • Chapter 2. Microorganisms : Friend And Foe Additional Questions With Solutions Class 8

2. Microorganisms : Friend And Foe

| Additional Questions With Solutions |

Solutions 2. Microorganisms : Friend And Foe - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study


Additional Questions With Solutions


Q1: What are the major groups of microorganisms?

Ans: (i) Bacteria (ii) Fungi  (iii) Protozoa  (iv) algae

Q2: What are viruses?

Ans: Viruses are also microscopic. But they reproduce only inside the cells of the host organism, which may be bacteria, plant and animals etc. common cold influenza and cough are caused by viruses.

Q3: Name three diseases caused by virus.

Ans: Polio, chicken pox and measles.

Q4: Name three water born diseases.

Ans: Hepatitis, typhoid, cholera etc. 

Q5: How do microorganisms help us.

OR

Write the uses of microorganisms for various purposes.

Ans:  The uses of microorganisms:-

(i)  They are used in the preparation of curd, bread and cake.

(ii) They are also used in cleaning up of the environment.

(iii) They are used in the preparation of medicines.

(iv) They are used to increase soil fertility by fixing nitrogen.

Q6: Name the microorganism which is found in curd.

Ans: Lactobacillus bacteria.

Q7: Name the bacteria which promote the formation of curd.

Ans: Lactobacillus.

Q8: What is fermentation?

Ans: The process of conversion of sugar of fruits juice into alcohol is known as fermentation.

Q9: Name the gas produced by yeast during the process of fermentation.

Ans: Carbon dioxide.

Q10: Name the microorganism which is used for large scale production of alcohol.

Ans: Yeast.

Q11: What is food poisoning? What is its disadvantages. 

Ans: Food poisoning could be due to the consumption of food spoilt by some microorganisms. Microorganisms that grow on our food sometimes produce toxic substances. These make the food poisonous causing serious illness and even death.

Q12: What are antibiotics?

Ans: The medicines which kill or stop the growth of the disease causing bacteria such medicines are called antibiotics. Ex . streptomycin, penicillin and erythromycin etc.

Q13: Name two antibiotics.

Ans:

(i) Streptomycin.

(ii) Penicillin

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books