Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 3. Synthetic Fibres And Plastics

Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

3. Synthetic Fibres And Plastics

| Additional Questions With Solutions |

Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study


Additional Questions With Solutions


Q1: Name the sources of fibres, by which are fabrics made?

Ans: Natural fibres and artificial fibres.

Q2: Name the some natural fibres.

Ans: (i) Cotton (ii) wool (iii) silk

Q3: Name some artificial or synthetic fibres.

Ans: (i) Rayon (ii) Nylon (iii) polyester and (iv) Acrylic

Q4: What are synthetic fibres?

Ans: The fibres which are made by the human beings is called synthetic fibres. As Rayon, Nylon, polyester and Acrylic

Q5: What is polymer?

Ans: The small units of fibres which is actually a chemical substance, such many small units combine to form a large single units is called a polymer. Ex. Cellulose, Nylon, polyester etc.

Q6: Name a natural polymer.

Ans: Cellulose.

Q7: Write the property of Rayon.

Ans: Rayon is the man-made fibre which is obtained by chemical treatment of wood pulp.

Properties:

(i) It is cheaper than silk.

(ii) It can be woven like silk fibre.

(iii) It can also be dyed in a wide variety of colours.

Q8: Write the three property of Nylon.

Ans: Nylon is also man-made fibre. It was prepared from coal, water, and air.

Properties;

(i) It is strong, elastic and light.

(ii) It is lustrous and easy to wash.

Q8: Write the use of nylon?

Ans: Nylon is used for making parachutes and ropes for rock climbing. A nylon thread is an actually stronger than a steel wire. It is also used for making cloth.

Q9: Name some synthetics fibers which are used for wearing.

Ans: Polyester and Terylene.

Q10: What is PET and write its uses?

Ans: PET is a very familiar form of polyester. It is used for making bottles, utensils, films, wires and many other useful products.

Q11: What is acrylic?

Ans: The wool which are actually not made from natural wool. These are prepared from another type of synthetic fibre called acrylic.

Q12: What are thermoplastics?

Ans: Such plastic which gets deformed easily on heating and can be bent easily are known as thermoplastics.

Q13: What are thermosetting plastics?

Ans: Some plastics which when moulded once, cannot be softened by heating. These are called thermosetting plastics.

Q14: Give examples to show that plastics are noncorrosive in nature.

Ans: The plastic is noncorrosive in nature because of it doesn’t react to air and water.

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books