Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 3. Synthetic Fibres And Plastics

Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 8 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 3. Synthetic Fibres And Plastics available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find Science solution Class 8 Chapter 3. Synthetic Fibres And Plastics

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 3. Synthetic Fibres And Plastics Class 8
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 3 Science class 8

Additional Questions With Solutions class 8 Science Chapter 3. Synthetic Fibres And Plastics

3. Synthetic Fibres And Plastics

| Additional Questions With Solutions |

Solutions 3. Synthetic Fibres And Plastics - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study


Additional Questions With Solutions


Q15: Write the differences between thermoplastics and thermosetting plastic.

Ans:

Thermoplastics plastic

Thermosetting plastic.

 (i) It can be bent.

 (ii) It gets deformed easily on heating.

 (iii) Examples; polythene and PVC.

 (i) It can’t be bent.

 (ii) It can’t be softened by heating.

 (iii) Example; Bakelite and melamine.

Q16: What is Bakelite?

Ans: Bakelite is a thermoplastic. It is a polymer which is a poor conductor of heat and electricity. It is used for making electrical switches, handles of various utensils, etc.

Q17: What is melamine?

Ans: Melamine is a versatile material. It resists fire and can tolerate heat better than other plastics. It is used for making floor tiles, kitchenware and fabrics which resist fire.

Q18: Explain why plastic containers are favoured for storing food.

Ans: plastic containers are favoured for storing food. This is because of their light weight, lower price, good strength and easy handling. Being lighter as compared to metal.

Q19: Give examples which indicate that nylon fibres are very strong.

Ans: Nylon is also used for making parachutes and ropes for rock climbing. A nylon thread is actually stronger than a steel wire.

Q20: Why are the handles of screw driver and fry pan made of plastic?

Ans: Because plastics are poor conductors of heat and electricity.

Q21: Why is the disposal of a plastic material major problem?

Ans: Toxin produced by plastic is major problem to remove from environment. As on burning it produces toxic smoke and disposal in soil it produce toxic effect. So it can’t be removed easily.

Q22: What is biodegradable?

Ans: A material which gets decomposed through natural processes, such as action by bacteria, is called biodegradable.

      Example: peels of vegetables and fruits, paper, wood , cotton clothes etc.

Q23: What is non-biodegradable?

Ans: A material which is not easily decomposed by natural processes is termed as non-biodegradable. For Example: Tin aluminium plastic bags and other metals.

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books