Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 4. Materials : Metals And Non-Metals

Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

4. Materials : Metals And Non-Metals

| Additional Questions With Solutions |

Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study


Additional Questions With Solutions


Q1: What is malleability?

Ans: The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called malleability.

Q2: What is ductility?

Ans: The property of metal by which it can be drawn into wires is called ductility.

Q3: What is sonorous?

Ans: Metals produce ringing sounds, They are said to be sonorous.

Q4: Define metals.

Ans: The materials which have the property of hard, malleable, ductile, sonorous and good conductor of heat and electricity. These are called metals.

Q5: Define non-metals.

Ans: Some materials are soft and dull and they break down into powdery mass on tapping with hammer. They are not sonorous and are poor conductors of heat and electricity. These materials are called non-metals. Examples of non-metals are sulphur, carbon, oxygen, phosphorus, etc.

Q6: What is the property of metallic oxide?

Ans: Basic in nature.

Q7:What is the property of non-metallic oxide?

Ans: Acidic in nature.

Q8: Complete the following reaction.

(i) Magnesium (Mg) + Oxygen (O2)® 2MGO.

(ii) Iron (Fe) + Oxygen (O2)+ Water (H2O) ® Fe3 O4 +2H2.

Q9: Why is phosphorous is stored in water?

Ans: Phosphorus is a very reactive non-metal. It catches fire if exposed to air. To prevent the contact of phosphorus with atmospheric oxygen, it is stored in water.

Q10: Which gas burns with Pop sound?

Ans: Hydrogen.

Q11: What does the ‘pop’ sound indicate?

Ans: The pop sound indicates the presence of hydrogen gas.

Q12: What is produced When Metals react with sodium hydroxide?

Ans: Metals react with sodium hydroxide to produce hydrogen gas.

Q13: Write the chemical formula of rust.

Ans: Fe2O3

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books