Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 4. Materials : Metals And Non-Metals

Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

4. Materials : Metals And Non-Metals

| Additional Questions With Solutions |

Solutions 4. Materials : Metals And Non-Metals - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study


Additional Questions With Solutions


Q14: Identify following oxides are metallic or non-metallic.

(i) An oxide turns red litmus into blue.

(ii) An oxide turns blue litmus into red.

Ans: (i)  Metallic oxide.   (ii)   Non-metallic oxide.

Q15: Name the metal which reacts vigorously with water.

Ans: Sodium

Q16: Write the name of a non-metal which is a good conductor of electricity.

Ans: Graphite.

Q17: Define displacement reaction with example.

Ans: When a highly reactive metal react with a compound of it replaces the metal from compound such a reaction is called displacement reaction.

                   Example: CuSO4 + Fe ® FeSO4 + Cu (­)

(Here Fe is a highly reactive metal and Cu is a less reactive metal)

Q18: Write three physical properties of metals.

Ans: Three physical properties of metals.

(i) Metals are ductile.

(ii) Metals are malleable.

(iii) Metals are sonorous.

Ques: Write the name of a metal which found liquid at room temperature.

Ans: mercury.

Q19: Name the metals which can be cut with knife.

Ans: Sodium and Potassium.

Q20: What happens when:

(i) Dilute sulphuric acid is poured on a copper plate?

Ans: when sulphuric acid is poured on copper plate copper sulphate is made and hydrogen gas is evolved as per the following chemical equation.

copper plate +sulphuric acid → copper sulphate + hydrogen.

(ii) Iron nails are placed in copper sulphate solution

Ans: When iron nails are placed in copper sulphate solution Cu is displaced by iron and colour of solution changes.

(iii) Write word equations of the reactions involved.

Ans: Chemical eqution is as follows;

  Iron nails + sulphate  Iron sulphate + copper.

Q21. Give reasons for the following :

(i) Aluminium foils are used to wrap food items.

Ans: It maintains the temperature of food item intact as it is a good conductor of heat.

(ii) Immersion rods for heating liquids are made up of metallic substances.

Ans: Metals are good conductor of electricity. That is why immersion rods are made up of metals.

(iii) Copper cannot displace zinc from its salt solution.

Ans: It is because copper is less reactive than zinc.

(iv) Sodium and potassium are stored in kerosene.

Ans: It is because sodium and potassium reacts vigorously when come in contact with air or water.

Q22: Why is lemon pickle not stored in an aluminium utensil? Explain.

Ans: As lemon pickle contains acid which highly reactive to aluminium that resulting in destroyed of utensil.

Q23: Write the equation of rusting of iron.

Ans: 3Fe +2H2O + O2  Fe3O+ 2H2

Q24: What is the product formed, when sulphur reacts in air (O2)?

Ans: It is sulphur dioxide (SO2).

Q25: What is formed when sulphur dioxide is dissolved in water? Also write the eqution.

Ans: Sulphurous acid is formed.

So2 + H2 H2SO3 (Sulphurous acid)

Q26: What is the reactivity of non – metals with water?

Ans: Non-metals do not react with water.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books