Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 5. Coal And Petroleum - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 5. Coal And Petroleum

Solutions 5. Coal And Petroleum - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 5. Coal And Petroleum - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

5. Coal And Petroleum

| Additional Questions With Solutions |

Solutions 5. Coal And Petroleum - Additional Questions With Solutions | Class 8 Science - Toppers Study


Additional Questions With Solutions


Q1: Name three natural resources.

Ans: Air, water and minerals.

Q2: Why air, water minerals and soil are called natural resources?

Ans:  Because they are provided by nature. Human beings cannot make them.

Q3: Name two inexhaustible natural resources.

Ans: Sunlight and air.

Q4: Name two exhaustible resources.

Ans: Wildlife and minerals.

Q5: Name the gas produced during destructive distillation of coal?

Ans: Coal gas.

Q6: How is coal gas now-a-days?

Ans: Now-a-days the coal gas is used as a source of heat rather than light.

Q7: Where was the first oil well drilled?

Ans: The world‘s first oil well was drilled at Pennsylvania USA in 1859.

Q8: When was the first oil well drilled in India and where?

Ans: In 1867 at Makum in Assam.

Q9: What is full form of PCRA?

Ans: Full form of PCRA is Petroleum Conservation Research Association.

Q10: What is termed as black Gold?

Ans: Petroleum is termed as black gold.

Q11: What are the advantages of using CNG and LPG as fuels?

Ans: The advantage of using CNG and LPG are as follows:

(i) These are cleaner fuels.

(ii) These are low cost fuels.

(iii) These are available easily.

(iv) These can be used directly for burning in homes and factories where it can be supplied through pipes.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books