Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 13. Sound - Text Book Exercise | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science ⇒ 13. Sound

Solutions 13. Sound - Text Book Exercise | Class 8 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 13. Sound - Text Book Exercise | Class 8 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

13. Sound

| Text Book Exercise |

Solutions 13. Sound - Text Book Exercise | Class 8 Science - Toppers Study


Exercise


1. Choose the correct answer :

Sound can travel through

(a) gases only

(b) solids only

(c) liquids only

(d) solids, liquids and air

Answer:

(d) solids, liquids and air

2. Which of the following voices is likely to have minimum frequency?

(a) Baby girl

(b) Baby boy

(c) A man

(d) A woman

Answer:

(c) A man

3. In the following statements, tick T against those which are true, and F against those which are false:

(a) Sound cannot travel in vacuum. (T/F)

(b) The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. (T/F)

(c) If the amplitude of vibration is large, sound is feeble. (T/F)

(d) For human ears, the audible range is 20 Hz to 20,000 Hz. (T/F)

(e) The lower the frequency of vibration, the higher is the pitch. (T/F)

(f) Unwanted or unpleasant sound is termed as music. (T/F)

(g) Noise pollution may cause partial hearing impairment. (T/F)

Answer:

(a) T  (b) F  (c) F  (d) T  (e) F  (f) F  (g) T.

4. Fill in the blanks with suitable words.

(a) Time taken by an object to complete one oscillation is called ................... .

(b) Loudness is determined by the .........................of vibration.

(c) The unit of frequency is..........................

(d) Unwanted sound is called ......................... .

(e) Shrillness of a sound is determined by the ................. of vibration.

Answer:

(a) Time period  (b) amplitude  (c) hertaz  (d) noise  (e) frequency.

5. A pendulum oscillates 40 times in 4 seconds. Find its time period and frequency.

6. The sound from a mosquito is produced when it vibrates its wings at an average rate of 500 vibrations per second. What is the time period of the vibration?

7. Identify the part which vibrates to produce sound in the following instruments:

(a) Dholak 

(b) Sitar

(c) Flute

Answer:

Instrument Part which vibrates to produse sound
(a) Dholak Strechted membrane
(b)Sitar Strechted string
(c) Flute Air column

8. What is the difference between noise and music? Can music become noise sometimes?

Answer:

The unpleasant sound is called noise, wherease pleasant sound is called music. Noise can produce so many health hazard, whereas music brings about soothing affect.

Yes, music become noise when musical instrument produce high volume sound.

9. List sources of noise pollution in your surroundings.

Answer:

The sound of bus, truck, construction, T.V., radio and loudspeaker etc.

10. Explain in what way noise pollution is harmful to humans.

Answer:

(i) Lack of sleep, hypertention, anxiety etc are some of the problems that may be caused due to noise pollution

(ii) A person who is exposed to a loud sound continously, may get temporary or even permanent deafness.

11. Your parents are going to buy a house. They have been offered one on the roadside and another three lanes away from the roadside. Which house would you suggest your parents should buy? Explain your answer.

Answer:

I would suggest my parents to buy the house which is three lanes away from the roadside. This would protect us from noise pollution which is maximum on the roadside.

12. Sketch larynx and explain its function in your own words.

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ Science
1. Crop Production And Management
2. Microorganisms : Friend And Foe
3. Synthetic Fibres And Plastics
4. Materials : Metals And Non-Metals
5. Coal And Petroleum
6. Combustion And Flame
7. Conservation of Plants And Animals
8. Cell - Structure and functions
9. Reproduction in animals
10. Reaching the age of adolescence
11. Force And Pressure
12. Friction
13. Sound
14. Chemical Effects of Electric Current
15. Some Natural Phenomena
16. Light
17. Stars And The Solar System
18. Pollution of Air and Water

Topper's Study

New Books