Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 2. COMPONENTS OF FOOD

Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

2. COMPONENTS OF FOOD

| Important Questions with solution |

Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study


Important Questions with solution

Q1 – What are Nutrients?

Ans. – The substances which give us energy to grow and to do work is called Nutrients.

Q2. – What are nutritional Components?

Ans. – Proteins, Carbohydrates, Fats, Vitamins and Minerals are nutritional Components.

Q3. – What are the functions of Vitamins?

Ans. – Vitamins protect us from diseases and take care of the body.

Q4. – What is the function of Protein?

Ans. – Proteinss help in growth of body and healing of wounded tissues.

Q5. – What are the main Functions of fats  and carbohydrates ?

Ans. – Fats and carbohydrates give us energy.

Q6. – Write Five sources of Protein ?

Ans. – Pulses, milk, egg, Fish, and  Soyabean are the main sources.

Q7. – What are the types of the Vitamins ?

Ans. –      There are two types of Vitamins.

  1. Water soluble: - Vitamin B, Vitamin C, and Vit. D
  2. fats soluble :- Vitamin A, E, K

Q8. –  What are Fibres?

Ans : The skins of fruits and vegetables have a special kind of carbohydrate called fibre.

Q9. – What are the functions of food?

Ans : Food gives us nutritional components which is responsible for energy, strength and growth of our body and also protect us from various diseases.

Q10. – Why do we need a balance diet?

Ans : A balance diet provide us energy, strength and growth of our body and also protect us from various diseases. It keeps our body fit and healthy.

Q11. – How will you test for starch presence in food?

Ans : We take sample of food item or a raw ingredient. Put 2 to 3 drops of dilute iodine solution on it. If it converts into a blue black colour which indicates that it contains starch. 

Q11. – Write the types of vitamins.

Ans : There are different kinds of vitamins.

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B-complex
  3. VitaminC
  4. VitaminD
  5. VitaminE
  6. VitaminK

Q12. – What is Vitamin B complex?

Ans : There is also a group of vitamins called Vitamin B-complex.

 

Q13. – Which Vitamin is prepared in our body in presence of sunlight?

Ans : Vitamin D

Q14. – What is roughage or fibrous food?

Ans : Roughage is dietary fibers which is mainly provided by plant products in our body.

Q15. – Write the main five source of roughage.

Ans :  Whole grains and pulses, potatoes, fresh fruits and vegetables are main sources of roughage.

Q16. – What are the benefits to take roughage in our food?

Ans : The benefit to take roughage in our food as follow;

  1. It is an essential component of our food and adds to its bulk.
  2. This helps our body get rid of undigested food.
  3. It also helps to remove constipation.

Q17. – Why does our body need water?

Ans : Our body needs water as;

  1. Water helps our body to absorb nutrients from food.
  2. It also helps in throwing out some wastes from body as urine and sweat.

Q18. – What is balanced diet?

Ans : A diet which has all essential nutrients, roughage, and water is known as balanced diet.

Q19. – What are deficiency diseases?
Ans :  Diseases those occur due to lack of nutrients over a long period are called deficiency diseases.

Q20. – Mainly in what forms the carbohydrates are found in our body?

Ans : The carbohydrates are mainly found in our body in the form of starch and sugar.

Q21. – Name to two nutrients which give us energy?

Ans : Fats and Carbohydrates.

Q22. – Which nutrients give us more energy fats or carbohydrates?

Ans : Fats.

Q23. – Which nutrients containing food is called body building food?

Ans :  Food containing proteins are often called ‘body building foods’.

Q24. – What is the role of water with food?

Ans : the role of water with food.

  1. Water helps our body to absorb nutrients from food.
  2. It also helps in throwing out some wastes from body as urine and sweat.

Q25. – Which Vitamin gets easily destroyed by heat during cooking?

Ans : Vitamin C gets easily destroyed by heat during cooking.

Q26. – What is obesity?

Ans : A food rich in fats causes a fatty physical condition is called obesity.

Q27. - what is a functions of kinds of vitamins?

Ans : Functions of kinds of vitamins are -

Vitamin A – It keeps our skin and eyes healthy.

Vitamin C – It helps body to fight against many diseases.

Vitamin D – It helps our body to use calcium for bones and teeth. 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books