Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 2. COMPONENTS OF FOOD

Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

2. COMPONENTS OF FOOD

| Important Questions with solution |

Solutions 2. COMPONENTS OF FOOD - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study


Important Questions with solution

Q13. – Which Vitamin is prepared in our body in presence of sunlight?

Ans : Vitamin D

Q14. – What is roughage or fibrous food?

Ans : Roughage is dietary fibers which is mainly provided by plant products in our body.

Q15. – Write the main five source of roughage.

Ans :  Whole grains and pulses, potatoes, fresh fruits and vegetables are main sources of roughage.

Q16. – What are the benefits to take roughage in our food?

Ans : The benefit to take roughage in our food as follow;

  1. It is an essential component of our food and adds to its bulk.
  2. This helps our body get rid of undigested food.
  3. It also helps to remove constipation.

Q17. – Why does our body need water?

Ans : Our body needs water as;

  1. Water helps our body to absorb nutrients from food.
  2. It also helps in throwing out some wastes from body as urine and sweat.

Q18. – What is balanced diet?

Ans : A diet which has all essential nutrients, roughage, and water is known as balanced diet.

Q19. – What are deficiency diseases?
Ans :  Diseases those occur due to lack of nutrients over a long period are called deficiency diseases.

Q20. – Mainly in what forms the carbohydrates are found in our body?

Ans : The carbohydrates are mainly found in our body in the form of starch and sugar.

Q21. – Name to two nutrients which give us energy?

Ans : Fats and Carbohydrates.

Q22. – Which nutrients give us more energy fats or carbohydrates?

Ans : Fats.

Q23. – Which nutrients containing food is called body building food?

Ans :  Food containing proteins are often called ‘body building foods’.

 

Q24. – What is the role of water with food?

Ans : the role of water with food.

 

  1. Water helps our body to absorb nutrients from food.
  2. It also helps in throwing out some wastes from body as urine and sweat.

 

Q25. – Which Vitamin gets easily destroyed by heat during cooking?

Ans : Vitamin C gets easily destroyed by heat during cooking.

Q26. – What is obesity?

Ans : A food rich in fats causes a fatty physical condition is called obesity.

Q27. – How will you test for presence of proteins in food items?

 

Ans : First we take grinded or mashed small quantity of food item in a test tube, then two drops of solution of copper sulphate and ten drops of solution of caustic soda are added to the test tube by dropper and tube is shaken for a few minutes. If its colour turns into violet, which show the presence of proteins in food items. 

Q28.  – What is beriberi?

Ans : Beriberi is a deficiency disease which occurs due to deficiency of Vitamin B1. In which the person has weak muscles and very little energy to work.

Q29. – What are the symptoms of scurvy?

Ans : In scurvy patients have Bleeding gums, wounds take longer time to heal. 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books