Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 8. A Short Monsoon Diary - NCERT Exercise | Class 8 English Litrature - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 8th ⇒ English Litrature ⇒ Chapter 8. A Short Monsoon Diary

Solutions Chapter 8. A Short Monsoon Diary - NCERT Exercise | Class 8 English Litrature - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 8. A Short Monsoon Diary - NCERT Exercise | Class 8 English Litrature - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions Chapter 8. A Short Monsoon Diary - NCERT Exercise | Class 8 English Litrature - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 8 ncert solutions maths and English Litrature solved exercise chapter Chapter 8. A Short Monsoon Diary available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find English Litrature solution Class 8 Chapter Chapter 8. A Short Monsoon Diary

  • All Chapter review quick revision notes for chapter Chapter 8. A Short Monsoon Diary Class 8
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 8 English Litrature class 8

NCERT Exercise class 8 English Litrature Chapter Chapter 8. A Short Monsoon Diary

Chapter 8. A Short Monsoon Diary

| NCERT Exercise |

Solutions Chapter 8. A Short Monsoon Diary - NCERT Exercise | Class 8 English Litrature - Toppers Study


Chapter 8. A Short Monsoon Diary


Working with the text

Q1. Look carefully at the diary entries for June 24-25, August 2 and March23. Now write down the changes that happen as the rains progress from June to March.

Ans: In june it was early monsoon therefore the rain was ;less temperature was warm and humild not much cold at high altitude. There was mist everywhere.

In august it rained continuously for eight or nine days without stopping. There was no storm, no thunder, just the steady swish o a topical downpour. In March, it was of winters. The black clouds covered the hills and it hailed marbles for hal an hour and then the sky was clear and a rainbow appeared.

Q2. Why did the grandmother ask the children not to kill the Chuchundar?

Ans: It is an old belief that shrews bring money and are lucky. Thus, the grandmother asked the children not to kill the animals.

Q3. What signs do we find in Nature which show that the monsoons are a boutto end?

Ans: The appearance of late monsoon flowers-(on the hillside) such as wild balsam, dahlias, begonias and ground orchids. The seeds of cobra lily turns red. These signify that monsoon is about to end.

Q4. Complete the following sentences.

(i) Bijju is not seen but his voice is heard because __________________.

(ii) The writer describes the hill station and valley as __________________.

(iii) The leopard was successful in __________________ but had to flee when ______________________.

(iv) The minivets are easily noticed because __________________.

(v) It looks like a fashion display on the slopes when __________________.

(vi) During the monsoon season, snakes and rodents are found in roof sand attics because __________________________.

Ans: (i) there was mist everywhere.

(ii) “ A paradise that might have came screaming imprecations”.

(iii) Lifting a dog ; Biju’s mother came screaming imprecations.

(iv) ground orchids, mauve lady’s sleeper and the while butterfly rear their head together.

Q5. ‘Although tin roofs are given to springing unaccountable leaks, there is a feeling of being untouched by, and yet in touch with, the rain.’

(i) Why has the writer used the word, ‘springing’?

Ans:- The roof  of the house was corrugated tin and had bands like a wave. So the holes were uneven and thus the writer has use the words springing.

(ii) How is the writer untouched by the rain?

Ans:- The writer was not getting completely vet by the rain as he was in the house. Thus he was untouched by the rain.

(iii) How is the writer in touch with the rain at the same time?

Ans;- IT was raining heavily and there was water everywhere the roof was leaking and thus the water coming inside the house. Although he was not getting wet but still in touch of rain. 

Q6. Mention a few things that can happen when there is endless rain for days together?

Ans:- We can sit an enjoy the rain watch T.V and we have hot tea or coffee with pagoras.

Q7. What is the significance of cobra lily in relation to the monsoon season, its beginning and end?

Ans:- At the beginning of the monsoon ,it is the cobra lilies that rear first and at the end of the season the seeds of the flower starts turning red which signifies that monsoons is coming to an end. 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.