Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 3. FIBRE TO FABRIC - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 3. FIBRE TO FABRIC

Solutions 3. FIBRE TO FABRIC - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 3. FIBRE TO FABRIC - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

3. FIBRE TO FABRIC

| Important Questions with solution |

Solutions 3. FIBRE TO FABRIC - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study


Important Questions with solution

Q1. – What are fibres?

Ans : The thin strands of thread that we see, are made up of still thinner strands called fibres.

Q2. – Write the type of fibres?

Ans : There are two types of fibres.

  1. Natural Fibres, like cotton, silk, wool etc.
  2. Synthetic fibres, like nylon, polyester, rayon etc.

Q3. – What are natural fibres?

Ans : The fibres which are obtained from natural sources like plants and animals are called as natural fibres.

Q4. – What are synthetic fibres?

Ans : Some fibres are made from chemical substances like polyester, rayon and nylon. These are called synthetic fibres.

Q5. – Name two fibres which obtained from plants.

Ans : Cotton and jute are plant fibres.

Q6. – Name two fibres which obtained from animals.

Ans : Silk and wool are animal fibres.

Q7. Name two devices that are used for spinning of yarns.

Ans : Takli and charkha.

Q7. – Name the device which is used for weaving of clothes.

Ans : Looms.

Q8. – what kinds of loom are used for weaving?

Ans : There are two kinds of loom used.

  1. Hand operated
  2. Power operated

Q9. – Write the name of process by which fabrics are made?

Ans : Weaving and knitting.

Q10. – What are the uses of fabrics?

Ans : Fabrics are used for making a variety of clothing items.

Q11. – Name three dresses that are wore unstitched?

Ans : Dhoti, Saree and Lungi.

Q12. – What are fabrics?

Ans : Dress materials made from threads are called fabrics. 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books