Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS

Solutions 4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS

| Important Questions with solution |

Solutions 4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study


Important Questions with solution

Q1. – On what basis all materials are grouped?

Ans : Materials are grouped together on the basis of similarities and differences in their properties.

Q2. – Why are all materials grouped together?

Ans : Things are grouped together for convenience and to study their properties.

Q3. – Give three examples of metals.

Ans : Iron, aluminium and copper.

Q4. – What are soft materials?

Ans : Materials which can be compressed or scratched easily are called soft materials. Like cotton and sponge.

Q5. – What are hard materials?

Ans : some other materials which are difficult to compress are called hard. Like iron and copper.

Q6. – What are soluble materials?

Ans : some substances have completely disappeared or dissolved in water. These substances are called soluble materials. Example – salt and sugar.

Q7. – What are insoluble substances?

Ans : Some substances do not mix with water and do not disappear even after we stir for a long time. These substances are called insoluble materials. Examples – iron fills, stone, rubbers etc.

Q8. – Name five objects which float in water.

Ans : balloon, dry leaf, ball, dry wood, oils etc.

Q9. – Name five objects which sink in water.

Ans:  key, stone, rod, brick and glass.

Q10. – What are transparent objects?

Ans : Some materials through which things can be seen. These are called transparent materials. Glass, water, air and some plastics are examples of transparent materials.

Q11. – What are opaque objects?

Ans :  some materials through which you are not able to see. These materials are called opaque. Wood, cardboard and paper are examples of opaque objects.

Q12. – What are translucent objects?

Ans : The materials through which objects can be seen, but not clearly, are known as translucent. Like oily paper, polythene, oil and fiber sheet.  

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books