Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Exercise 13.3 Class 9 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 9th ⇒ Mathematics ⇒ 13. Surface Areas and Volumes

Exercise 13.3 Class 9 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Exercise 13.3 Class 9 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Exercise 13.3 Class 9 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 9 ncert solutions maths and Mathematics solved exercise chapter 13. Surface Areas and Volumes available and this helps in upcoming exams 2023-2024.

You can Find Mathematics solution Class 9 Chapter 13. Surface Areas and Volumes

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 13. Surface Areas and Volumes Class 9
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 9 Mathematics
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 9 Mathematics
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

NCERT Solutions do not only help you to cover your syllabus but also will give to textual support in exams 2023-2024 to complete exercise 13.3 maths class 9 chapter 13 in english medium. So revise and practice these all cbse study materials like class 9 maths chapter 13.3 in english ncert book. Also ensure to repractice all syllabus within time or before board exams for ncert class 9 maths ex 13.3 in english.

See all solutions for class 9 maths chapter 13 exercise 13 in english medium solved questions with answers.

Exercise 13.3 class 9 Mathematics Chapter 13. Surface Areas and Volumes

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Exercise 13.3 Class 9 Maths 13. Surface Areas And Volumes - Ncert Solutions - Toppers Study
  • Class 9 Ncert Solutions
  • Solution Chapter 13. Surface Areas And Volumes Class 9
  • Solutions Class 9
  • Chapter 13. Surface Areas And Volumes Exercise 13.3 Class 9

13. Surface Areas and Volumes

| Exercise 13.3 |

Exercise 13.3 Class 9 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study


EXERCISE 13.3

Assume that π = , unless stated otherwise.

1. Diameter of the base of a cone is 10.5 cm and its slant height is 10 cm. Find its curved surface area.

Solution:

Diameter = 10.5 cm  radius = 5.25,   height = 10 cm

Curved surface area of cone = πrl

   × 5.25 × 10

   × 52.5

165 cm2

2. Find the total surface area of a cone, if its slant height is 21 m and diameter of its base is 24 m.

Solution:

Slant height = 21 m ,   diameter = 24 m   radius = 12 m

Total surface area of cone = πr(l + r)

3. Curved surface area of a cone is 308 cm2 and its slant height is 14 cm. Find

(i) radius of the base and (ii) total surface area of the cone.

Solution:

CSA of cone = 308 cm2,    height = 14 cm

(i) CSA of cone = 308 cm2

4. A conical tent is 10 m high and the radius of its base is 24 m. Find

(i) slant height of the tent.

(ii) cost of the canvas required to make the tent, if the cost of 1 m2 canvas is 70.

Solution:

Height = 10 cm,  radius = 24 m

l2 = h2 + r2

l2 = 102 + 242

l =

l = 26 m

(ii)  curved surface area of cone = πrl

5. What length of tarpaulin 3 m wide will be required to make conical tent of height 8 m and base radius 6 m? Assume that the extra length of material that will be required for stitching margins and wastage in cutting is approximately 20 cm (Use π = 3.14).

Solution:

Wide = 3 m , height = 8 , radius = 6 m

l2 = r2 + h2

l2 = 62 + 82

l =

l = 10 m

Curved surface area of cone = πrl

3.14 × 6 × 10

31.4 × 6

188.4 m2

6. The slant height and base diameter of a conical tomb are 25 m and 14 m respectively. Find the cost of white-washing its curved surface at the rate of 210 per 100 m2.

Solution:

Length = 25 m, diameter = 14 m, radius = 7 m

Curved surface area of cone = πrl

7. A joker’s cap is in the form of a right circular cone of base radius 7 cm and height 24 cm. Find the area of the sheet required to make 10 such caps.

Solution:

Radius = 7 cm, height = 24 cm

l2 = r2 + h2

l2 = 72 + 242

8. A bus stop is barricaded from the remaining part of the road, by using 50 hollow cones made of recycled cardboard. Each cone has a base diameter of 40 cm and height 1 m. If the outer side of each of the cones is to be painted and the cost of painting is 12 per m2, what will be the cost of painting all these cones? (Use π = 3.14 )

Solution:

Diameter = 40 cm,  radius = 20 cm,  height = 1 m

l2 = r2 + h2

l2 = 0.22 + 12

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.