Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 13. Surface Areas and Volumes - Exercise 13.7 | Class 9 Mathematics - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 9th ⇒ Mathematics ⇒ 13. Surface Areas and Volumes

Solutions 13. Surface Areas and Volumes - Exercise 13.7 | Class 9 Mathematics - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 13. Surface Areas and Volumes - Exercise 13.7 | Class 9 Mathematics - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

13. Surface Areas and Volumes

| Exercise 13.7 |

Solutions 13. Surface Areas and Volumes - Exercise 13.7 | Class 9 Mathematics - Toppers Study


 

EXERCISE 13.7

Assume π = 22/7, unless stated otherwise.

1. Find the volume of the right circular cone with

(i) radius 6 cm, height 7 cm       (ii) radius 3.5 cm, height 12 cm

Solution:

2. Find the capacity in litres of a conical vessel with

(i) radius 7 cm, slant height 25 cm   (ii) height 12 cm, slant height 13 cm

Solution:

(i) h2 = 252 - 72

3. The height of a cone is 15 cm. If its volume is 1570 cm3, find the radius of the base.(Use π = 3.14)

Solution:

Height = 15 cm,  volume = 1570 cm3

4. If the volume of a right circular cone of height 9 cm is 48π cm3, find the diameter of its base.

Solution:

Height = 9 cm,  volume = 48π cm3

5. A conical pit of top diameter 3.5 m is 12 m deep. What is its capacity in kilolitres?

Solution:

Diameter = 3.5 cm ,  height = 12 cm ,  radius = 1.75

6. The volume of a right circular cone is 9856 cm3. If the diameter of the base is 28 cm, find

(i) height of the cone                          (ii) slant height of the cone

(iii) curved surface area of the cone

Solution:

Volume = 9856 cm3 ,  diameter = 28 cm ,  radius = 14cm

7. A right triangle ABC with sides 5 cm, 12 cm and 13 cm is revolved about the side 12 cm. Find the volume of the solid so obtained.

Solution:

Height = 12 cm  ,  radius = 5 cm

8. If the triangle ABC in the Question 7 above is revolved about the side 5 cm, then find the volume of the solid so obtained. Find also the ratio of the volumes of the two solids obtained in Questions 7 and 8.

Solution:

Height = 5 m  ,  radius = 12 m

9. A heap of wheat is in the form of a cone whose diameter is 10.5 m and height is 3 m. Find its volume. The heap is to be covered by canvas to protect it from rain. Find the area of the canvas required.

Solution:

Diameter = 10.5 m,  height = 3 m ,  radius = 5.25

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.