Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 5. SEPARATION OF SUBSTANCES

Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 6 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find Science solution Class 6 Chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES Class 6
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 5 Science class 6

Exercise (NCERT Text Book) class 6 Science Chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES

5. SEPARATION OF SUBSTANCES

| Exercise (NCERT Text Book) |

Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Exercise (NCERT Text Book) | Class 6 Science - Toppers Study


Exercise (NCERT Text Book)

 

Q1. – Why do we need to separate different components of a mixture? Give two

examples.

Ans. – A mixture has many impurities and unwanted substances like stone, husk and other materials. These unwanted materials only can be removed by separating methods.

Ex : husk from grains and water from salt.

Q2. – What is winnowing? Where is it used?

Ans : Winnowing is a method of separation. It is used to separate heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air.

 

Q3. – How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking?

Ans : By using Sieving Method.

Q4. – What is sieving? Where is it used?

Ans : Sieving is method of separating in which a sieve  is used to separate the components of mixture. It is used when components of a mixture have different sizes.

 

Q5. – How will you separate sand and water from their mixture?

Ans : By using the sedimentation and decantation methods.

 

Q6. – Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?

Ans : Yes It can be separated by using sieving method these can be easily separated.

Q7. – How would you obtain clear water from a sample of muddy water?

Ans: By using the sedimentation and decantation methods.

Q8. – Fill up the blanks

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called ___________.

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of ___________.

(c) Salt is obtained from seawater by the process of ___________.

(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called ___________.

Ans :

  1. Threshing
  2. Centrifugation
  3. Evaporation
  4. Sedimentation

 

9. True or false?

(a) A mixture of milk and water can be separated by filtration.

(b) A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing.

(c) Separation of sugar from tea can be done with filtration.

(d) Grain and husk can be separated with the process of decantation.

Ans :

  1. False
  2. True
  3. False
  4. False

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books