Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 5. SEPARATION OF SUBSTANCES

Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 6 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find Science solution Class 6 Chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES Class 6
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 5 Science class 6

Important Questions with solution class 6 Science Chapter 5. SEPARATION OF SUBSTANCES

5. SEPARATION OF SUBSTANCES

| Important Questions with solution |

Solutions 5. SEPARATION OF SUBSTANCES - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study


Important Questions with solution

Q1. – What is mixture? Give some examples.

Ans – Things that are made of two or more than two substances are known as mixture. Examples – air, dust particles, Sherbet etc; 

Q2. – Define Separation.

Ans. – By various methods a mixture is separated into its components is known as separation.

Q3. – What is Sedimentation?

Ans. – The settling down of heavy solid particles from the liquid in a mixture of solid and liquid substances is known as sedimentation.

Q4. – What is decantation?

Ans. – The process of separating a solid from a liquid by pouring out the liquid is known as decantation.

Q5. – What is filtration?

Ans. – It is a method of separating specific particles from a liquid mixture by passing it through a porous membrane.

Q6. – What is sublimation?

Ans. – Direct conversion of a solid into gas or gas into a solid, this process of conversion is called sublimation.

Q7. – Some solid substances have property to covert directly into vapour on heating without being converted back into a liquid.

  1. What is called this process?
  2.  Name some such substances.
  3. What happens when cooled the vapour?

Ans.      

  1. This process is called sublimation.
  2. Ammonium Chloride, Camphor, Naphthalene etc;
  3. when cooled the vapour it gets converted directly into a solid.

 

Q8. – What is evaporation? What is its used ?

Ans. – Conversion of water into water vapour is known as evaporation. It is used for separating salty or water soluble substances from water. Such as salt from sea.

Q9. – How will you separate salt from a mixture of Ammonium Chloride?

Ans. – The method sublimation will be used for separating salt from a mixture of Ammonium Chloride. On heating Ammonium Chloride gets converted directly into vapour, and salt remains in the pot. 

Q10. – How can straw be separated from wheat grains?

Ans. – Winnowing.

Q11. – How can a mixture of sand and marble chips be separated?

Ans. – Sieving.

Q12. – How can clean water be separated from muddy water?

Ans. – Sedimentation and loading.

Q13. – There is given a mixture of wood powder, iron nails, sand, and iron fillings. Which process of separation would you use to separate the iron things?

Ans. – Magnetic separation

Q14. – What type of substances can be separated by sieves/ sieving method?

Ans. – Substances of two solids of different size can be separated by sieves/ sieving method like flour.   

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books