Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 5. The Fundamental Unit of Life - Text-book Questions | Class 9 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 9th ⇒ Science ⇒ 5. The Fundamental Unit of Life

Solutions 5. The Fundamental Unit of Life - Text-book Questions | Class 9 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 5. The Fundamental Unit of Life - Text-book Questions | Class 9 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

5. The Fundamental Unit of Life

| Text-book Questions |

Solutions 5. The Fundamental Unit of Life - Text-book Questions | Class 9 Science - Toppers Study


In Text Questions

Page No: 59

1. Who discovered cells and how?

Solution:

An English Botanist, Robert Hooke discovered cells. In 1665, he used self-designed microscope to observe cells in a cork slice.

2. Why is the cell called the structural and functional unit of life?

Solution:

Cells are called the structural and functional unit of life because all the living organisms are made up of cells and also all the functions taking place inside the body of organisms are performed by cells.

Page No: 61

1. How do substances like COand water move in and out of the cell? Discuss.

Solution:

The substances like CO2and water move in and out of a cell by diffusion from the region of high concentration to low concentration.

When the concentration of CO2and water is higher in external environment than that inside the cell, CO2and water moves inside the cell. When the concentration outside the cell becomes low and it is high inside the cell, they moves out.

 

2. Why is the plasma membrane called a selectively permeable membrane?

Solution:

Plasma membrane called a selectively permeable membrane because it regulates the movement of substances in and out of the cell. This means that the plasma membrane allows the entry of only some substances and prevents the movement of some other materials.

Page No: 63

1. Fill in the gaps in the following table illustrating differences between prokaryotic and eukaryotic cells.


 

 

Prokaryotic cell

 

Eukaryotic cell

1.

Size: generally small ( 1-10 µm) 1 µm== 10-6 m

1.

Size: generally large (5-100 µm)

2.

Nuclear region: _____________________________ and is known as ________.

2.

Nuclear region: well-defined and surrounded by a nuclear membrane

3.

Chromosome: single

3.

More than one chromosome

4.

Membrane-bound cell organelles are absent

4.

___________________________________________


Solution:

 

Prokaryotic cell

 

Eukaryotic cell

1.

Size: generally small ( 1-10 µm) 1 µm== 10-6 m

1.

Size: generally large (5-100 µm)

2.

Nuclear region: poorly defined because of the absence of a nuclear membrane, and is known asnucleoid

2.

Nuclear region: well-defined and surrounded by a nuclear membrane

3.

Chromosome: single

3.

More than one chromosome

4.

Membrane-bound cell organelles are absent

4.

Membrane-bound cell organelles such as mitochondria, plastids, etc., are present

 

Page No: 65

1. Can you name the two organelles we have studied that contain their own genetic material?

Solution:

Mitochondria and plastids

2. If the organisation of a cell is destroyed due to some physical or chemical influence, what will happen?

Solution:
If the organisation of a cell is destroyed due to some physical or chemical influence then cell will not be able to perform the basic functions like respiration, nutrition, excretion etc. This may stop all the life activities and may result in its death.


3. Why are lysosomes known as suicide bags?

Solution:
Lysosomes are called suicide bags because in case of disturbance of their cellular metabolism they digest their own cell by releasing own enzymes.


4. Where are proteins synthesized inside the cell?

Solution:
The proteins are synthesized in the Ribosome inside the cell.

Page No: 66

           

 

             Exercise


1. Make a comparison and write down ways in which plant cells are different from animal cells.

Solution:

Animal cell

Plant cell

The do not have cell wall.

They have cell wall made up of cellulose.

They do not have chloroplast.

They contain chloroplast.

They have centrosome.

They do not have centrosome.

Vacuoles are smaller in size.

Vacuoles are larger in size.

Lysosomes are larger in number.

Lysosomes are absent or very few in number

Prominent Golgi bodies are present.

Subunits of Golgi bodies known as dictyosomes are present.


2. How is a prokaryotic cell different from a eukaryotic cell?

Solution:

Prokaryotic cell

Eukaryotic cell

Most prokaryotes are unicellular.

Most eukaryotes are multicellular.

Size of the cell is generally small (0.5- 5 µm).

Size of the cell is generally large (50- 100 µm).

Nuclear region is poorly defined due to the absence of a nuclear membrane or the cell lacks true nucleus.

Nuclear region is well-defined and is surrounded by a nuclear membrane, or true nucleus bound by a nuclear membrane is present in the cell.

It contains a single chromosome.

It contains more than one chromosome.

Nucleolus is absent.

Nucleolus is present.

Membrane-bound cell organelles such as plastids, mitochondria, endoplasmic reticulum, Golgi apparatus, etc. are absent.

Cell organelles such as mitochondria, plastids, endoplasmic reticulum, Golgi apparatus, lysosomes, etc. are present.

Cell division occurs through binary fission

Cell division occurs by mitosis.

Prokaryotic cells are found in bacteria and blue-green algae.

Eukaryotic cells are found in fungi, plants, and animal cells.
























 

 

 

3. What would happen if the plasma membrane ruptures or breaks down?

Solution:
If the plasma membrane ruptures or breakdown then the cell will not be able to exchange material from its surrounding by diffusion or osmosis. Thereafter the protoplasmic material will be disappeared and the cell will die.

Page No: 67

4. What would happen to the life of a cell if there was no Golgi apparatus?

Solution:
Golgi apparatus has the function of storage modification and packaging of the products. If there is no Golgi apparatus then the packaging and transporting of materials synthesized by cell will not happen.

5. Which organelle is known as the powerhouse of the cell? Why?

Solution:

Mitochondria are known as the powerhouse of cells because energy required for various chemical activities needed for life is released by mitochondria in the form of ATP (Adenosine triphosphate) molecules.

6. Where do the lipids and proteins constituting the cell membrane get synthesized?

Solution:
Lipids are synthesized in Smooth endoplasmic reticulum (SER) and the proteins are synthesized in rough endoplasmic reticulum (RER).

7. How does an Amoeba obtain its food?

Solution:

Amoeba takes in food using temporary finger-like extensions of the cell surface which fuse over the food particle forming a food-vacuole as shown in figure. Inside the food vacuole, complex substances are broken down into simpler ones which then diffuse into the cytoplasm. The remaining undigested material is moved to the surface of the cell and thrown out. 

 

8. What is osmosis?

Solution:

Osmosis is the process in which water molecules moves from the region of high concentration to a region of low concentration through a semi permeable membrane.

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 9th ⇒ Science
1. Matter in Our Surroundings
2. Is Matter around us Pure
3. Atoms and Molecules
4. Structure of The Atom
5. The Fundamental Unit of Life
6. Tissues
7. Diversity in Living Organisms
8. Motion
9. Force and Laws of Motion
10. Gravitation
11. Work and Energy
12. Sound
13. Why Do We Fall ill
14. Natural Resources
15. Improvement in Food Resources

Topper's Study

New Books