Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 1. India-Size and Location - Additional-Questions-Answers | Class 9 Geography - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 9th ⇒ Geography ⇒ 1. India-Size and Location

Solutions 1. India-Size and Location - Additional-Questions-Answers | Class 9 Geography - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 1. India-Size and Location - Additional-Questions-Answers | Class 9 Geography - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

1. India-Size and Location

| Additional-Questions-Answers |

Solutions 1. India-Size and Location - Additional-Questions-Answers | Class 9 Geography - Toppers Study


Additional-Questions-Answers


Very-Short Answer:

Q1. Where is the Lakshadweep islands located ? 

Answer : The Lakshadweep is located in Arabian Sea. 

Q2. Where are the Andaman and Nicobar islands located? 

Answer : The Andaman and Nicobar islands are located in Bay of Bengal.

Q3. Describe the India location in the World? 

Answer : India is a vast country which is lying entirely in the Northern hemisphere the main land extends between latitudes 8°4'N and 37°6'N and longitudes 68°7'E and 97°25'E. 

Q4. What is the place value of India in terms of size?

Answer : India is the seventh largest country of the world.

Q5. What is the land boundry od India? 

Answer : India has a land boundary of about 15,200 km and the total
length of the coast line of the mainland including Andaman and Nicobar and Lakshadweep is 7,516.6 km.

Long Answered Questions: 

Q1. Find out the number of Union Territories along the western and eastern coasts.
Answer : Union Territories on the western coast of India are four in number — Diu and Daman, Dadra and Nagar Haveli, Mahe (Pondicherry) and Lakshadweep. Union Territories on the eastern coast of India are two Pondicherry and Andaman and Nicobar Islands.

Q2. Classify the states into four groups each having common frontiers with (i) Pakistan (ii) China (iii) Myanmar and (iv) Bangladesh.
Answer :

(i) States having common frontiers with Pakistan are Jammu and Kashmir, Punjab, Rajasthan and Gujarat.
(ii) States having common frontiers with China are Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh.
(iii) States having common frontiers with Myanmar are Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur and Mizoram.
(iv) States having common frontiers with Bangladesh are West Bengal, Meghalaya, Assam and Tripura.

Q3. Describe briefly the geographic location of India in Asia. What is the significance of India’s geographic location?

Answer : The Indian landmass has a central location between the East and the West Asia. India is a southward extension of the Asian Continent. The transIndian Ocean routes which connect the countries of Europe in the west and the countries of East Asia provide a strategic central location to India. The Deccan Peninsula protrudes into the Indian Ocean, thus helping India to establish close contact with oil rich countries of West Asia as well as Africa and Europe from the western coast and the Southeast and East Asia from the eastern coast via sea and ocean routes and air routes.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.