Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 8. BODY MOVEMENTS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 8. BODY MOVEMENTS

Solutions 8. BODY MOVEMENTS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 8. BODY MOVEMENTS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions 8. BODY MOVEMENTS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 6 ncert solutions maths and Science solved exercise chapter 8. BODY MOVEMENTS available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find Science solution Class 6 Chapter 8. BODY MOVEMENTS

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 8. BODY MOVEMENTS Class 6
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 8 Science class 6

Important Questions with solution class 6 Science Chapter 8. BODY MOVEMENTS

8. BODY MOVEMENTS

| Important Questions with solution |

Solutions 8. BODY MOVEMENTS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study


Important Questions with solution


Q1: What is joint?

Ans: We are able to bend or rotate our body in place where two parts of our body seem to be joined together these places are called joints.

Q2: Name that joint which allows movement in all directions.

Ans: Ball and socket joint.

Q3: Write an example of hinge joint.

Ans: knee joint.

Q4: What is fixed joint?

Ans: Some joints in our head, the bone can’t move such a joint are called fixed joint.

Q5: What is skeleton?

Ans: The bones in our body also form a framework to give a shape to our body. This framework is called skeleton.

Q6: What is rib cage?

Ans: Ribs join the chest bone and the backbone together to form a box . This is called the rib cage.

Q7: What is cartilage?

Ans: Soft bone which can be bent is called cartilage. Ex – ear and sternum.

Q8: What is a ball and socket joit?

Ans: The rounded end of one bone fits into cavity of the other bone. Such a joint allows movements in all directions.

Q9: Which of the skull bones are movable?

Ans: Lower jaw.

Q10:  Why can our elbow not move backwards?

Ans: Elbow cannot move backwards because it has hinge joint which allows only back and forth movements.

Q11: What is streamlined?

Ans: The head and tail of the fish are smaller than the middle portion of the body tapers at both ends. This body shape is called streamlined.

Q12: How do snails move?

Ans: Snails move with the help of a muscular foot.

Q13: How do earthworms move?

Ans: Earthworms move by alternate extension and contraction of the body using muscles.

Q14: How do bones move?

Ans: The bones are moved by alternate contractions and relaxations of two sets of muscles.

Q15: Why do fishes have fins on their body?

Ans: Fishes have fins on their body which mainly help to keep the balance of the body and to keep direction, while swimming. 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books