Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 18. Kathmandu - NCERT Solution | Class 9 English Litrature - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 9th ⇒ English Litrature ⇒ Chapter 18. Kathmandu

Solutions Chapter 18. Kathmandu - NCERT Solution | Class 9 English Litrature - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 18. Kathmandu - NCERT Solution | Class 9 English Litrature - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions Chapter 18. Kathmandu - NCERT Solution | Class 9 English Litrature - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 9 ncert solutions maths and English Litrature solved exercise chapter Chapter 18. Kathmandu available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find English Litrature solution Class 9 Chapter Chapter 18. Kathmandu

  • All Chapter review quick revision notes for chapter Chapter 18. Kathmandu Class 9
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 18 English Litrature class 9

NCERT Solution class 9 English Litrature Chapter Chapter 18. Kathmandu

Chapter 18. Kathmandu

| NCERT Solution |

Solutions Chapter 18. Kathmandu - NCERT Solution | Class 9 English Litrature - Toppers Study


Chapter 18. Kathmandu


NCERT Solution:

I. Answer these questions in one or two words or in short phrases.

Q1. Name the two temples the author visited in Kathmandu.

Ans: Pashupatinath and Baudhnath Stupa are such two temples the auther visited in Kathmandu. 

Q2. The writer says, “All this I wash down with Coca Cola.” What does ‘all this’
refer to?

Ans: Com-on-the-cob and marzipan.

Q3. What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?

Ans: 

Q4. Name five kinds of flutes.

Ans: 

II. Answer each question in a short paragraph.

Q1. What difference does the author note between the flute seller and the other
hawkers?

Ans: The author finds a difference in selling the articles. The flute seller does not shout out his wares. He makes a sale in a curiously offhanded way as if this was incidental to his enterprise.

Q2. What is the belief at Pashupatinath about the end of Kaliyug?

Ans: People believe that when a small shrine emerges fully on Bagwati river, the goddess inside will escape, and the evil period of the Kalyug will end on earth.

Q3. The author has drawn powerful images and pictures. Pick out three examples each of
(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath
(for example: some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside...)
(ii) the things he sees
(iii) the sounds he hears

Ans: 

(i) The author describes the monkey’s fight vividly and graphically. A fight breaks out between two monkeys. One chases the other, who jumps onto a shivalinga, then runs screaming around the temples and down to the river.

(ii) The author observes a princess of the Nepalese royal house. Everyone bows to her. He sees monkeys. He sees felt bags, Tibetan prints and silver jewellery. He looks at flute sellers, hawkers of postcards, shops selling western cosmetics, etc.

(iii) He hears film songs from the radios, car horns, bicycle bells, stray cows low and vendors shout out their wares. He also listens to the various flutes played by the flute seller.

III. Answer the following questions in not more than 100–150 words each.

Q1. Compare and contrast the atmosphere in and around the Baudhnath shrine with the Pashupatinath temple.

Ans: At Pashupatinath there is an atmosphere of ‘febrile confusion’. Priests, hawkers, devotees, tourists, cows, monkeys, pigeons and dogs roam through the grounds. There are so many worshippers that some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside by others pushing their way to the front. At the Baudhnath stupa, the Buddhist shrine of Kathmandu, there is a sense of stillness. Its immense white dome is ringed by a road. Small shops stand on its outer edge. Most of the shops are owned by Tibetan immigrants. There are no crowds and this is a haven of quietness in the busy streets around.

Q2. How does the author describe Kathmandu’s busiest streets?

Ans: The author says this because he is aware of the fact that music appeals to senses. It gives pleasure to every listener. The flute seller does not sell only one kind of flute. He has various types of flutes that represent different customs and culture. The flute seller is a wise sales person. He does not shout out his wares. He plays melodious tunes which fascinate others. Mankind does not have multiple appearances and shapes. It is universal and cosmopolitan. Music soothes everyone’s heart irrespective of their caste, colour and creed. So the author says that to hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.

Q3. “To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.” Why does the author say this?

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 9th ⇒ English Litrature
Chapter 1. The Fun They Had
Chapter 2. The Road Not Taken (Poem)
Chapter 3. The Sound of Music
Chapter 4. Wind (Poem)
Chapter 5. The Little Girl
Chapter 6. Rain on the Roof (Poem)
Chapter 7. A Truly Beautiful Mind
Chapter 8. The Lake Isle of Innisfree
Chapter 9. The Snake and the Mirror
Chapter 10. A Legend of the Northland
Chapter 11. My Childhood
Chapter 12. No Men Are Foreign (Poem)
Chapter 13. Packing
Chapter 14. Reach for the Top
Chapter 15. On Killing a Tree (Poem)
Chapter 16. The Bond of Love
Chapter 17. The Snake Trying (Poem)
Chapter 18. Kathmandu
Chapter 19. A Slumber Did My Spirit Seal (Poem)
Chapter 20. If I Were You

Topper's Study

New Books