Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Exercise 13.3 Class 10 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 10th ⇒ Mathematics ⇒ 13. Surface Areas and Volumes

Exercise 13.3 Class 10 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Exercise 13.3 Class 10 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Exercise 13.3 Class 10 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 10 ncert solutions maths and Mathematics solved exercise chapter 13. Surface Areas and Volumes available and this helps in upcoming exams 2023-2024.

You can Find Mathematics solution Class 10 Chapter 13. Surface Areas and Volumes

  • All Chapter review quick revision notes for chapter 13. Surface Areas and Volumes Class 10
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers Class 10 Mathematics
  • Extra NCERT Book questions Answers Class 10 Mathematics
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

NCERT Solutions do not only help you to cover your syllabus but also will give to textual support in exams 2023-2024 to complete exercise 13.3 maths class 10 chapter 13 in english medium. So revise and practice these all cbse study materials like class 10 maths chapter 13.3 in english ncert book. Also ensure to repractice all syllabus within time or before board exams for ncert class 10 maths ex 13.3 in english.

See all solutions for class 10 maths chapter 13 exercise 13 in english medium solved questions with answers.

Exercise 13.3 class 10 Mathematics Chapter 13. Surface Areas and Volumes

Sure! The following topics will be covered in this article

  • Exercise 13.3 Class 10 Maths 13. Surface Areas And Volumes - Ncert Solutions - Toppers Study
  • Class 10 Ncert Solutions
  • Solution Chapter 13. Surface Areas And Volumes Class 10
  • Solutions Class 10
  • Chapter 13. Surface Areas And Volumes Exercise 13.3 Class 10

13. Surface Areas and Volumes

| Exercise 13.3 |

Exercise 13.3 Class 10 maths 13. Surface Areas and Volumes - ncert solutions - Toppers Study


Exercise 13.1 Chapter 13. Surface Areas and Volumes


NCERT Solution for class 10 maths in English Medium:

Q1. A metallic sphere of radius 4.2 cm is melted and recast into the shape of a cylinder of radius 6 cm. Find the height of the cylinder.

Solution:

Radius of sphere (r) = 4.2 cm 

Radius of cylinder (R) = 6 cm

Let the height of the cylinder = h cm

Since the sphere is cast into a cylinder, therefore

Volume of cylinder = volume of sphere 

Q2. Metallic spheres of radii 6 cm, 8 cm and 10 cm, respectively, are melted to form a single solid sphere. Find the radius of the resulting sphere.

Solution:

Let the radius of large solid sphere = R cm

GIven : r1 = 6 cm, r2 = 8 cm and r3 = 10 cm

The radius of new sphere is 12 cm

Q3. A 20 m deep well with diameter 7 m is dug and the earth from digging is evenly spread out to form a platform 22 m by 14 m. Find the height of the platform.

Solution:

Diameter of well = 7 m

Thus, radius of the well (r) = 3.5 cm

Depth of well (h) = 20 m

Length (l) = 22 m and breadth (b) = 14 m of the platform.

Let the height of platform = h m

Volume of platform = Volume of earth taken out from the well

l × b × h =  πr2h

The height of platform = 2.5 m

Q4. A well of diameter 3 m is dug 14 m deep. The earth taken out of it has been spread evenly all around it in the shape of a circular ring of width 4 m to form an embankment. Find the height of the embankment.

Solution:

Diameter of the well = 3 m

Radius of well (r) = 3/2 m = 1.5 m

Depth of well (H) = 14 m

Width of circular ring around the well = 4 m

Thus, outer radius of the ring (R) = 4 m + 1.5 = 5.5 m

Let the height of the circular embankment = h m

Volume of circular platform = Volume of earth taken out from the well

⇒ πR2h - πr2h = πr2H

⇒ πh(R2 - r2) = πr2H

⇒ h (R2 - r2) = r2H

⇒ h [(5.5)2 - (1.5)2] = 1.5 × 1.5 × 14

⇒ h (5.5 +1.5) (5.5 - 1.5) = 1.5 × 1.5 × 14  [ a2 - b2 = (a + b) (a - b) ]

⇒ h = 1.125 m

The height of ring embankment = 1.125 m

Q5. A container shaped like a right circular cylinder having diameter 12 cm and height 15 cm is full of ice cream. The ice cream is to be filled into cones of height 12 cm and diameter 6 cm, having a hemispherical shape on the top. Find the number of such cones which can be filled with ice cream.

Solution:

The diameter of cylindrical vessel = 12 cm

Radius of vessel R = 6 cm

Height of vessel H = 15 cm 

The number of such cones which can be filled with ice-cream is 10.
Q6. How many silver coins, 1.75 cm in diameter and of thickness 2 mm, must be melted to form a cuboid of dimensions 5.5 cm × 10 cm × 3.5 cm?

Solution:

Hence, Number of coins is 400

Q7. A cylindrical bucket, 32 cm high and with radius of base 18 cm, is filled with sand. This bucket is emptied on the ground and a conical heap of sand is formed. If the height of the conical heap is 24 cm, find the radius and slant height of the heap.

Solution: 

Radius of cylindrical bucket R = 18 cm

and height H = 32 cm

Height of conical pile = 24 cm

Volume of cylindrical bucket = πR2H

Q8. Water in a canal, 6 m wide and 1.5 m deep, is flowing with a speed of 10 km/h. How much area will it irrigate in 30 minutes, if 8 cm of standing water is needed?

Solution:

Length of canal in 1 hour l = 10km = 10000 m

The breadth of canal, b = 6 m

Depth of canal, h = 1.5 m

The volume of water in canal in 1 hour =  l × b × h

       = 10000 × 6 × 1.5 m3

       = 90000 m3

   Area = 562500 m2

Therefore, 562500 m2 areas are required for irrigation.

Q9. A farmer connects a pipe of internal diameter 20 cm from a canal into a cylindrical tank in her field, which is 10 m in diameter and 2 m deep. If water flows through the pipe at the rate of 3 km/h, in how much time will the tank be filled?

Solution:

Diameter of tank = 10 m

Radius of tank = 5 m

depth of tank h = 2 m

Diameter of pipe = 20 cm

Radius of pipe = 10 cm = 0.1 m

Length of pipe in 1 hour = 3 km = 3000 m

Now volume of water in pipe in 1 hour = πr2h

                = π × 0.1 × 0.1 × 3000

                = π × 30 m3

Volume of water that can be filled in the tank = πr2h

               = π × 5 × 5 × 2

Taken time to fill the tank 

Hence 100 minutes to take to fill the tank.

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 10th ⇒ Mathematics
1. Real Numbers
2. Polynomials
3. Pair of Linear Equations in Two Variables
4. Quadratic Equations
5. Arithmetic Progressions
6. Triangles
7. Coordinate Geometry
8. Introduction to Trigonometry
9. Some Applications of Trigonometry
10. Circles
11. Constructions
12. Areas Related to Circles
13. Surface Areas and Volumes
14. Statistics
15. Probability

Topper's Study

New Books