Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions 11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

 

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science ⇒ 11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS

Solutions 11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions 11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS

| Important Questions with solution |

Solutions 11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS - Important Questions with solution | Class 6 Science - Toppers Study


Q1. Does the flame of a gas stove emit light?

Ans: Yes. 

Q2. What is rectilinear propagation of light?

Ans: Light travels in a straight line.

Q3. Write the names of 4 different sources of light?

Ans: Bulb, sun, stars, firefly

Q4. Give one example of living thing which emits light?

Ans: Jugnu {firefly)

Q5. Sometimes you are able to see sun or moon behind the clouds .What can you say about the ability of such clouds to transmit light?

Ans: Yes, clouds transmit light.

Q6. Image formed in a pinhole camera is inverted .Why?

Ans: It is inverted because of the rectilinear propagation of light.

Q7. Can you suggest the shape of the shadows?

Ans: It is usually similar to the object.

Q8. Does the length of shadow change from season to season?

Ans: Yes if observed at same time .

Q9. Define reflection of light?

Ans: The process of returning/ bouncing back the light to the same medium after Striking a surface is called reflection of light.

Q10. What is a reflector?

Ans: A surface which reflects the light is called reflector.

Q11. What is shadow?

Ans: A dark patch formed behind an opaque object when it is placed in the path of light is called shadow.

Q12. What do you mean by reflection of light?

Coming back of light ray incident on a surface is called reflection.

Q13. What is the principle of working f a pin hole camera?

Ans: A pinhole camera is based on rectilinear propagation of light?

Q14. Can light pass through opaque objects?

Ans: No

Q15. What is an artificial source of light?

Ans: Man made sources of light. For example: electric bulb, candle etc.

Q16. Classify the following into transparent, translucent, and opaque objects.

Glass, air, oil, oily paper, rubber sheet, polythine, water, football, table

Transparent: air, glass, water

Translucent: oil, oily paper, polythine

Opaque: rubber sheet, football, table

Q17. Name two artificial sources of light?

Ans: Electric bulb, candle

Q18. Name one transparent and one opaque body?

Ans: Transparent: air Opaque: stone

Q19. Give one example of most commonly used reflector?

Looking glass or plane mirror

Q20. Does the reflection of light from the surface similar to the bouncing back of a rubber ball after it strikes from a ball? Explain.

Ans : Yes, because of reflection, light falling on a surface bounces back to the same medium. When a light strikes a surface after the reflection it turns back in the same medium.

Q22. Give the properties of the image formed by the plane mirror?

Ans: The basic properties of plane mirror is as follow; 

(i) The plane mirror alsways forms a virtual and errect image.

(ii) Size of the image formed by plane mirror is equal to the size of the object.

 

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.

 

 

Mathematics Class - 11th

NCERT Maths book for CBSE Students.

books

Study Materials List:

Solutions ⇒ Class 6th ⇒ Science
1. FOOD: WHERE DOES IT COME FROM
2. COMPONENTS OF FOOD
3. FIBRE TO FABRIC
4. SORTING MATERIAL INTO GROUPS
5. SEPARATION OF SUBSTANCES
6. CHANGES AROUND US
7. GETTING TO KNOW PLANTS
8. BODY MOVEMENTS
9. THE LIVING ORGANISMS AND THEIR SURROUNDINGS
10. MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
11. LIGHT, SHADOWS AND REFLECTIONS
12. ELECTRICITY AND CIRCUITS
13. FUN WITH MAGNETS
14. WATER
15. AIR AROUND US
16. GARBAGE IN, GARBAGE OUT

Topper's Study

New Books