Study Materials: ncert solutions

Our ncert solutions for Solutions Chapter 1. A Triumph of Surgery - NCERT Solution | Class 10 English Reader - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions ⇒ Class 10th ⇒ English Reader ⇒ Chapter 1. A Triumph of Surgery

Solutions Chapter 1. A Triumph of Surgery - NCERT Solution | Class 10 English Reader - Toppers Study

Topper Study classes prepares ncert solutions on practical base problems and comes out with the best result that helps the students and teachers as well as tutors and so many ecademic coaching classes that they need in practical life. Our ncert solutions for Solutions Chapter 1. A Triumph of Surgery - NCERT Solution | Class 10 English Reader - Toppers Study is the best material for English Medium students cbse board and other state boards students.

Solutions Chapter 1. A Triumph of Surgery - NCERT Solution | Class 10 English Reader - Toppers Study

CBSE board students who preparing for class 10 ncert solutions maths and English Reader solved exercise chapter Chapter 1. A Triumph of Surgery available and this helps in upcoming exams 2022-2023.

You can Find English Reader solution Class 10 Chapter Chapter 1. A Triumph of Surgery

  • All Chapter review quick revision notes for chapter Chapter 1. A Triumph of Surgery Class 10
  • NCERT Solutions And Textual questions Answers
  • Extra NCERT Book questions Answers
  • Importatnt key points with additional Assignment and questions bank solved.

Chapter 1 English Reader class 10

NCERT Solution class 10 English Reader Chapter Chapter 1. A Triumph of Surgery

Chapter 1. A Triumph of Surgery

| NCERT Solution |

Solutions Chapter 1. A Triumph of Surgery - NCERT Solution | Class 10 English Reader - Toppers Study


1. A Triumph of Surgery   


Key to Read and find out: 

Q1.   Why is Mrs.  Pumphrey worried about tricki?

Ans. tricki, the dog was listless. He seemed to have no energy. Mrs Pumphrey was worried about him because she thought that he was suffering from malnutrition.

Q2. What does she do to help him? Is she wise in this?

Ans. She thinks that tricky was suffering from malnutrition. She started to give him some extra to eat between meals.

Q3. Who is the ‘I ‘in this story?

Ans. The narrator James Herriot is ‘I’ in this story.

Think about It:                       

Q1. Is the narrator as rich as Trick’s mistress?

Ans.  He is not as Tricky‘s mistress.

Q2. How does he treat the dog?

Ans. He took the dog to his hospital and let Tricky mixed with other dogs. He did not pamper him he treated him harshly.

Q3. why is he tempted to keep tricky on as a permanent guest?

Ans. Mrs. Pumphrey thinks’ blood. Later he started to send brandy eggs for him .Actually, Tricky did not need these thing Mr. Herriot had a good breakfast with eggs .He had good lunch with wine and a grand diner with brandy .So  it was a temptation to keep tricky as a permanent  guest.

Q4. Why does Mrs. pumphery think the dog‘s recovery is “a triumph of surgery”?

Ans. Mr. Herriot had taken the dog to his Surgery. Mrs.   Pumphrey thought that the dog had undergone a surgery. She was not aware of the dog was a triumph of surgery’.

Think about It:     

Q1. What kind of a person do you think the narrator, a veterinary  surgeon , is ;/ would you say he is tactful of commonsense?.

Ans. The narrator is a Veterinary surgeon. He is very tactful. He know that Tricki was about to fall in trouble. He knows Trick’s ailment as well as treatment. He knows that Trick’s mistress would not be ready to sent Tricki with him. He did not care Mrs. Pumphrey’s tear when he was taking Tricki with him. He was tactful as he said that Tricky would have to undergo the surgery. However, he knows that the treatment was easy. He was full of commonsense.

Q2. Do you think Tricki was happy to go home? What do think will happen now?

Ans. Tricki was happy to go home. When Tricki saw his mistress, he took off from narrator’s arm and went into Mrs. Pumphrey’s lap. He stated licking her face and barking. It shows he was happy to go his mistres. Tricki was healthy now. But if Mrs. Pumphrey again pampers him ,will again fall in treble .

Q3. Do you think is a real-lift episode, or mere fiction? Or is it is a mixture of both?

Ans. The story is  a real life episode. However, same things might be added to make the narrative interesting.            

Talk About It: 

Q1. This episode describes the silly behavior of a rich woman who is foolishly indulgent, perhaps because she is lonely. Do you think such people are merely silly, or can their actions cause harm to others? 

Ans. The episodes describe the silly behavior of Mrs. Pumphrey. She was rich and lonely. She loves her dog and pampers him. He become hugely fat and saved by the doctor. She was over protective. Her indulgence was foolish. Mr. Herriot had warned Mrs. Pumphrey about Tricki’s trouble, however, she did not heed. I think such people can cause harm to others. Her foolishness caused Tricki’s trouble. The doctor had to take Tricki to his surgery.

Q2. Do you think there are parents like Mrs. Pumphrey?

Ans. Of course, there are parents like Mrs.pumphray. They take too much care of their children play outside and ovrefeed them when they seem week. It results in making their children ill. They become hugly and often suffer from many disease. Than they consult the doctors as Mrs.pumphray does. children of such parents also suffer from many mental diseases. They become coward. They loose confidence. In fact pampering is a crime for a chid.

Q3. What would have done if you were (i) a members of the staff in Mrs.pumphray's household (ii) a neighbour? What would your life have been like, in general?    

Ans. if i were a member of the staff in Mrs.pumphra's household, I certainly would have tried to make her understand that pampering is bad. I would advice her not to show exessive love towards Tricki. If were her neighbour I would again have advised her not to spoil the dog by pampering him. These actions of her certainly would cause harm to other also. In general, my life would have been simple as I certainly might have convinced Mrs.pumphery that pampering is not good.  

Select Your CBSE Classes

Important Study materials for classes 06, 07, 08,09,10, 11 and 12. Like CBSE Notes, Notes for Science, Notes for maths, Notes for Social Science, Notes for Accountancy, Notes for Economics, Notes for political Science, Noes for History, Notes For Bussiness Study, Physical Educations, Sample Papers, Test Papers, Mock Test Papers, Support Materials and Books.